Trauma

Een speciale pagina over trauma?

Trauma. Een zwaar woord, wat bij veel mensen associaties oproept met geweld, misbruik en andere narigheid. Toch hoef je zeker niet altijd een levensbedreigende situatie te hebben meegemaakt, om last te hebben van trauma. Trauma kan je wel belemmeren om voluit te leven.

Wat is trauma?

Iedereen krijgt wel eens te maken met een ingrijpende gebeurtenis. Als ouder kun je je kind daar niet altijd tegen beschermen.  Trauma is iedere gebeurtenis die indruk heeft gemaakt, maar die het lichaam nog niet heeft uitgedrukt. Dieren schudden stressvolle gebeurtenissen en spanning letterlijk van zich af, door te trillen, rillen of schudden. Als mensen een bedreigende situatie meemaken, zoals een (verkeers)ongeluk, dan is onze eerste neiging om de ander te kalmeren of te sussen. Maar als je lichaam de spanning niet kan uitdrukken, wordt het opgeslagen, en zet het zich vast in je lijf.

Gebeurtenissen die lijken op wat je eerder hebt meegemaakt, kunnen een trigger zijn, om je de angst die je voelde bij de oorspronkelijke gebeurtenis, te laten herbeleven. En dan kan het zomaar zijn dat je schrikt van bepaalde geluiden, dat je overweldigd raakt als je op straat loopt, of dat je onbewust steeds meer situaties gaat vermijden. Elke keer dat je getriggerd wordt, gaat je lichaam in de overlevingsstand, ofwel in de vechtmodus, ofwel in de vluchtstand. In mijn blogs op deze site, die ik heb geschreven over trauma, kun je hier meer over lezen.

Sommige mensen hebben meer moeite met het verwerken van nare ervaringen dan anderen, zoals hooggevoelige mensen. Als je hooggevoelig bent, denk je vaak diep en intens na over alles wat je hebt meegemaakt. Ook emoties beleef je intens. Hooggevoelige mensen hebben, zeker als ze (nog) niet zo bewust zijn van hun gevoeligheid, vaak een verminderd lichaamsbewustzijn. In hun hoofd blijven ze herhalen wat er is gebeurd, maar vergeten, dat je via het lichaam ook spanning kwijt kunt raken. Zo kan een nare opmerking als "jij maakt ook altijd overal een drama van", door hooggevoelige mensen als traumatisch worden ervaren, en bepalend zijn voor de manier waarop iemand in het leven staat. Ook het karakter, en de mate waarin iemand oplossingsgericht kan denken, spelen daarbij een rol.


Hoe kun je trauma Herkennen?

​Helaas is het niet altijd makkelijk om onverwerkte herinneringen als zodanig te herkennen. Niet bij jezelf als volwassene, omdat je de herinnering aan de nare gebeurtenis waarschijnlijk diep hebt weggestopt, maar zeker niet bij kinderen. Als kinderen dwars of prikkelbaar zijn, wordt dit nog wel opgemerkt, maar wanneer kinderen stilletjes, of juist overdreven rustig zijn, valt dit alweer minder op. Kinderen begrijpen zelf vaak niet waarom ze ergens last van hebben. Ook houden kinderen hun klachten vaak voor zich, omdat zij ouders niet willen belasten.

​De boodschap herkennen achter het gedrag van je kind, als er sprake is van trauma, kan ontzettend lastig zijn, waardoor het eens temeer verstandig is om hulp te zoeken, als je er zelf niet uitkomt. Kijk de video hieronder voor meer informatie!


 Welke behandeling is geschikt?

EMDR is zowel voor volwassenen als kinderen een bewezen effectieve methode van traumaverwerking. Het kan worden toegepast als een kind of volwassene problemen heeft of ontwikkelt die te maken hebben met eerder meegemaakte ingrijpende gebeurtenissen.​

Voor kinderen heeft EMDR enkele  bijzondere voordelen boven andere manieren van traumaverwerking: 

  • EMDR is bewezen effectief. Klachten verminderen of verdwijnen na behandeling en uit onderzoek blijkt dat dit resultaat blijvend is.
  • EMDR werkt snel. Vaak zijn bij kinderen 3-5 sessies voldoende bij een enkelvoudig trauma (eenmalige nare gebeurtenis).
  • Bij EMDR hoef je minder te praten. Dit is een voordeel voor jonge kinderen, maar ook voor kinderen die de Nederlandse taal niet goed spreken. Voor kinderen met een verstandelijke beperking of een handicap is EMDR ook een passende therapie. De behandeling kan aangepast worden aan de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van je kind. EMDR kan hierdoor al bij heel jonge kinderen worden toegepast.
  • EMDR is afwisselend om te doen. Kinderen vinden het leuk en grappig om te trommelen. Ook hoeft je kind zich niet erg goed te kunnen concentreren.
  • Bij EMDR spelen ook ouders een belangrijke rol, wat voor zowel ouder als kind prettig is, en de onderlinge band verstevigt.

Wat is EMDR en hoe werkt het? - Uitleg voor kinderen


Hoe werkt EMDR nu precies? Als je het leuk vindt, kun je het boek "Tim en het wonder EMDR" eens lezen, of lenen in mijn praktijk. Als je het boek nu niet hebt, en toch wil weten wat er precies gebeurt tijdens een behandeling, dan zal ik hieronder kort uitleggen hoe het werkt.

Om te starten met EMDR moet je eerst je hersenen aanzetten, maar hoe doe je dat dan? Er zit natuurlijk geen knopje op je hoofd om je hersenen aan te zetten. Je zet je hersenen aan doordat de behandelaar op je handen of benen trommelt of tikt, of dat jij trommelt op de handen van je behandelaar.

Je kunt je hersenen vergelijken met een kast met allemaal laatjes. Voor alles wat je meemaakt is wel een plekje in de kast, zoals toen je voor het eerst naar school ging, of toen je je eerst voetbalwedstrijd won. Er is een laatje voor leuke herinneringen, zoals voor je verjaardagen, maar er is ook een laatje voor nare herinneringen, zoals de scheiding van je ouders, of het auto-ongeluk waar je bij bent geweest.

Als je iets vervelends meemaakt, dan zitten alle dingen die je toen in je lichaam voelde, alle gedachten, en alles wat je toen hebt gezien, door elkaar in je hoofd, als een grote wolk. Het liefst wil je die wolk opruimen, door hem in het laatje te doen in de kast, maar soms lukt dat niet. De wolk is dan te groot om in het laatje te passen. Het lijkt net alsof je hersens niet snappen dat de nare gebeurtenis al lang voorbij is. Steeds als er iets gebeurt wat lijkt op wat er toen gebeurde, gaat het laatje in de kast weer verder open. Je kunt je dan net zo voelen als toen, en dezelfde dingen denken. Daar kun je heel bang of verdrietig van worden.

Door het trommelen of tikken, raken je hersenen afgeleid, en lukt het wel om de gebeurtenis netjes in het laatje in de kast te krijgen. Je bepaalt dan zelf, wanneer je het laatje nog eens wil openen, of dat het voor altijd gesloten blijft.

Als kinderen gehinderd worden door trauma, zal ik voornamelijk gebruik maken van EMDR als behandelmethode. Ben je inmiddels volwassen? Dan kan lichaamsgericht werken ook deel uitmaken van de behandeling.

Wil je weten of ik jou of je kind kan helpen met traumaverwerking?

Twijfel je nog of jij of je kind last zou kunnen hebben van trauma? Wil je weten wat ik voor jou en je gezin kan betekenen? Bel me voor een gratis kennismakingsgesprek van 20 minuten!