Schuldgevoel: wat kun je daartegen doen?

schuldgevoel

Schuldgevoel

Schuldgevoel. Een gevoel dat we allemaal wel kennen. Vrouwen lopen er vaak in voorop.

Je voelt je schuldig omdat je je kinderen te weinig ziet, omdat je veel werkt. Als je ’s avonds weer naar de kast loopt voor een extra stukje chocola bij de thee. Omdat andere moeders veel meer doen bij activiteiten op school. Omdat je liever een avond blijft bankhangen, dan te gaan sporten. Omdat jouw huis nooit helemaal opgeruimd lijkt te zijn. Als je geniet van een weekendje weg met vriendinnen, terwijl je man en kinderen gewoon thuis zijn. Omdat je tegen je kinderen hebt geschreeuwd, zonder duidelijke aanleiding.  Omdat je liever één op één afspreekt dan dat je naar een feestje gaat. Omdat je niet meer in je lievelingsbroek past. Je voelt je zelfs schuldig, omdat je je afval deze week minder zorgvuldig gescheiden hebt.

De dader aan het stuur

Hoe vaak denk jij over jezelf, “zie je wel, nu heb ik het weer gedaan?” Als je deze gevoelens herkent, is er een grote kans, dat de dader in jou erg actief is. Ooit is de dader in jou ontstaan vanuit een positieve intentie. De dader in jou wilde ervoor zorgen dat je voldoende oog zou blijven houden voor de dierbaren om je heen. De dader in jou wilde voorkomen dat anderen je als egoïstisch zouden zien.

Maar intussen is de dader zich overal mee gaan bemoeien, en is er bijna geen dag meer in je leven, waarin je niet gebukt gaat onder schuldgevoel.

Waarom vrouwen meer last hebben van schuldgevoel dan mannen

Onderzoek heeft uitgewezen, dat vrouwen zich veel vaker schuldig voelen dan mannen. En dat is niet zo vreemd. Evolutionair gezien, hadden mannen weinig reden om zich schuldig te voelen. Van hen werd verwacht, dat zij erop uit trokken om op jacht te gaan. Vrouwen bleven thuis om voor het eten, het huishouden en de kinderen te zorgen. Als de man thuiskwam na tochten vol ontberingen, was het van oudsher de vrouw die moest regelen, dat thuis alles gesmeerd verliep. Kwam de man thuis zonder prooi, of had de jacht weinig opgeleverd, dan had hij vast zijn uiterste best gedaan, en gevaren getrotseerd. Vrouwen hadden het veel “makkelijker”. Vrouwen weten niet anders, dan dat er een bepaalde verantwoordelijkheid op hun schouders rust, waarop ze zouden kunnen worden aangesproken, op het moment dat ze niet aan de verwachtingen voldoen.

Hoe doorbreek je je schuldige gedachten?

Betekent dit dan dat we maar moeten leren leven met schuldgevoel?  Dat we daarmee de dader een grote plek in ons leven gunnen? Het is immers een patroon wat van oudsher is ontstaan. Dat doorbreek je niet zomaar, toch?

Dat is gelukkig een misvatting. Wij kiezen er zelf voor, om te geloven wat de stemmetjes tegen ons vertellen, ook al berust het niet op waarheid. Iedereen heeft immers een eigen waarheid, dat hoeft niet DE waarheid te zijn.

Steeds meer mensen kiezen ervoor niet meer dagelijks het journaal te volgen. Enerzijds omdat ze moeite hebben om de stroom van negatieve berichten te verwerken.  Anderzijds ook, omdat nieuws altijd gekleurd is. Het nieuws wat in Westerse landen tot ons komt, is heel anders, dan wat mensen in het Midden-Oosten te zien en te horen krijgen. Steeds vaker circuleren er complottheorieën op het internet, als er ergens een terroristische aanslag is gepleegd. Je kunt je afvragen of deze waar zijn of niet. Feit is wel, dat steeds meer mensen hetgeen ze op tv of in de krant krijgen voorgeschoteld, in twijfel durven trekken. We willen dat nieuwsberichten steeds meer met feiten worden onderbouwd, anders vergeten we die berichten snel weer.

Zijn jouw gedachten wel écht waar?

Waarom zou je dat dan ook niet kunnen doen met alle conversaties die in jouw hoofd plaatsvinden? Die conversaties waardoor je je klein gaat voelen, schuldig, en tekortschietend op meerdere fronten? Welke bewijzen vind jij in je huidige leven, dat je lui bent en weinig ruggengraat hebt, als je een avondje thuis blijft bankhangen, in plaats van te gaan sporten?

Die bewijzen zal je moeilijk kunnen vinden, als je incidenteel thuis blijft, omdat dat hetgeen is waar jouw lichaam behoefte aan heeft. Pas als de premie voor jouw sportschoolabonnement maandelijks wordt afgeschreven, zonder dat je überhaupt een sportschool van binnen hebt gezien, kun je je af gaan vragen, of jouw schuldgevoel een bepaalde basis heeft.

Hetzelfde geldt, als je je vaak schuldig voelt als het gaat om de balans tussen werk en privé. Voel jij je schuldig omdat je het gevoel hebt dat je je kinderen tekort doet, als jij geniet van je werk? Ga dan eens bewust op zoek naar bewijzen, waaruit blijkt, dat jouw kinderen opgroeien tot stabiele en evenwichtige personen, zelfs als je er niet altijd voor hen kunt zijn.

Veel kinderen geven aan, liever een ouder te hebben die er ECHT is, op belangrijke momenten, en die lekker in zijn of haar vel zit, dan dat ze een ouder hebben, die hele dagen aanwezig is, maar met versnipperde aandacht. Als jij je kinderen doordeweeks maar een paar uur per dag kunt zien, zal je sneller geneigd zijn qualitytime te reserveren, en je mobiele telefoon aan de kant te leggen.

Mag je genieten of cijfer jij jezelf weg?

Als jij geniet van het werk wat je doet en de bijdrage die je daarmee kunt leveren aan de samenleving, dan wordt jij geen gelukkige mama als je die baan opzij schuift omwille van je kinderen. Gelukkige kinderen hebben gelukkige ouders, en daarom is het zo belangrijk dat je ook goed voor jezelf wilt zorgen. Ga eens op zoek naar bewijzen voor jouw situatie, die aantonen, dat je schuldgevoel misplaatst is!
Welke bewijzen kun jij allemaal vinden?

Wil je hulp bij het controleren van je schuldgevoel en andere emoties?

Ik ben Mariska Ruissen, coach, trainer en maker van de “Aan het stuur”- kaarten. Kaarten waar de 40 meest voorkomende deelpersonages op staan afgebeeld. Deelpersonages waar jij je in kunt herkennen. Zodat jij ze beter kunt begrijpen, en waarmee je hun ontstaansgeschiedenis kunt achterhalen. Waarmee jij jezelf beter leert begrijpen, meer grip krijgt op je reacties en emoties, en bovenal manager kunt worden van jouw ikken. Jij wilt zelf toch de chauffeur van jouw bus zijn, en bepalen welke kant jouw leven op gaat?

Mijn kaartenset zal de basis vormen van een online programma, waarmee jij definitief de regie over jouw leven kunt terugnemen. Jij wordt de manager van jouw ikken. In de aanloop naar deze training, zal ik wekelijks schrijven over de ikken, en de belangrijkste deelpersonages met je delen.

Volg me dus, als jij meer grip wilt krijgen op jouw ikken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *