Last van je twijfelaar? Dit kun je doen voor rust in je hoofd!

rust in je hoofd

Wil jij rust in je hoofd?

“Ik wil rust in mijn hoofd! Steeds als ik denk dat ik eigenlijk wel weet wat ik moet doen, komt er een stemmetje in mijn hoofd, die onrust zaait. Die me steeds weer opnieuw laat twijfelen of datgene wat ik nu meen te voelen, wel écht waar is. En als ik dan ruimte geef aan dat stemmetje, dan roept het op een gegeven moment zo hard, dat ik geen idee meer heb van wat waar is en wat niet. Totale verwarring neemt bezit van me, en aan het eind van de dag ben ik doodmoe. Terwijl ik niet gedaan heb wat ik eigenlijk had willen doen, want ik heb de hele dag lopen twijfelen of het wel het juiste was om te doen!”

Vertwijfeld keek ze me aan. “Ik ben een volwassen vrouw. Dan zou je toch mogen verwachten dat ik mijn EIGEN keuzes kan maken en mijn EIGEN leven kan leiden? Het lijkt wel alsof mijn twijfelaar het stuur heeft overgenomen. Er komt niets meer uit mijn handen, omdat ik simpelweg niet weet wat ik moet doen! Ik heb het gevoel dat mijn twijfelaar mij steeds verder weg brengt van wie ik werkelijk ben. Help me!”

Jij hebt de sleutel tot verandering in handen

Glimlachend keek ik haar aan. “Wat wil je dat ik doe? Tegen je twijfelaar zeggen dat hij beter in het bos kan gaan spelen? Zou hij daar naar luisteren denk je? Jij hebt de sleutel in handen. Jij weet heel goed wat je wilt. Je bent alleen afgestemd op de verkeerde frequentie.”
Haar ongeduld en irritatie was voelbaar. “Dus je zegt me nu dat ik het zelf op kan lossen? Als ik wist hoe dat moest, dan zat ik hier toch niet? Geef me eens een hint? Ik wil dat gekwetter in mijn hoofd niet meer horen. Ik wil rust in mijn hoofd!”

Als dit herkenbaar is voor je, lees dan vooral verder. Het is makkelijker dan je denkt om over te schakelen op de juiste frequentie.

Stap voor stap naar rust in je hoofd

Hoe hard de stemmen in ons hoofd, onze deelpersonages ook om voorrang roepen, er is altijd een deel van jou wat de juiste weg wel weet. Intuïtief weten we altijd wel welke weg we willen gaan. Ons innerlijk kompas liegt nooit. Het enige wat je hoeft te doen als je overmant raakt door twijfel, is contact maken met dat stemmetje diep binnenin je. Als dat spreekt, komt het vaak vanuit een ander deel van je lichaam. Vanuit je buik of vanuit je hart. Alleen al daarmee laat je intuïtie je voelen dat ze anders is, dan al die om voorrang vechtende personages in je hoofd.

Niet voor niets hebben veel mensen het over een “gut feeling” of “onderbuikgevoel” als ze een beslissing nemen, die voor anderen totaal onlogisch lijkt. Je liet je leiden door je innerlijke kompas, je hogere bewustzijn, die vanuit je buik of hart opereert.

Vertrouw op je intuïtie

Durf jij wel te vertrouwen op dat innerlijke kompas?

Het kan namelijk zijn dat ze dingen laat doen, die je niet logisch kunt beredeneren, en ook dat kan weer voor twijfel zorgen. Als je je niet volledig durft over te geven aan je intuïtie, dan zal ze eerder dienen als voer voor je twijfelaar. Terwijl het nu juist de bedoeling is dat ze je twijfelaar een halt toeroept.

Denk daarom eerst eens terug aan een moment waarop je besloot gehoor te geven aan je intuïtie. Beschrijf dit moment zo levendig mogelijk voor jezelf. Wat gebeurde er? Wat heeft het je opgeleverd?
Zijn er ook momenten geweest in je leven, waarin je dat dringende waarschuwende stemmetje diep binnenin je besloot te negeren? Hoe is dat voor je uitgepakt?

Wat er gebeurt als je je innerlijke kompas negeert

Zelf weet ik maar al te goed, wat er kan gebeuren als je besluit voorbij te gaan aan je intuïtie. Ooit solliciteerde ik ergens. In een stad waar ik mezelf had voorgenomen nooit te zullen gaan werken. Bij een man van wie ik tijdens het sollicitatiegesprek al de kriebels kreeg. Toen een paar uur later mijn voormalig teamleidster belde om te vertellen dat die man bij haar om een referentie had gevraagd, en zij mij flink had aangeprezen, was mijn eerste reactie teleurstelling. Ik wilde die baan helemaal niet! Iedere vezel in mijn lichaam verzette zich tegen de gedachte daar te moeten werken. Mijn innerlijk kompas kon niet duidelijker tegen me zijn. En toch accepteerde ik de baan.

Geleid door mijn twijfelaar

Omdat mijn twijfelaar er hele andere gedachten over had. Ik was op dat moment werkloos, en verlaten door mijn toenmalige vriend. Wilde ik mijn huis blijven wonen, dan had ik geld nodig. Mijn twijfelaar overtuigde me ervan toch vooral te kiezen voor zekerheid, zelfs als dat zou betekenen dat ik werk moest doen dat indruiste tegen al mijn waarden en normen. Mijn twijfelaar was zo sterk, dat de gedachte, dat er vast nog wel andere banen voor me waren, die beter bij me pasten, volledig naar de achtergrond werd gedrongen.

Een jaar heb ik het daar volgehouden. Een jaar vol stress, frustratie en ongenoegen. Uiteindelijk was er een conflict met het management voor nodig om me in te laten zien, dat mijn weg toch écht ergens anders lag. Ik heb veel geleerd in dat jaar, vooral over mezelf. Maar ik had het mezelf zoveel makkelijker kunnen maken, als ik toen niet die overduidelijke stem diep van binnen had genegeerd.

Hoe zit het bij jou?

Welke antwoorden heb jij voor jezelf opgeschreven? Wanneer ben jij tegen je gevoel ingegaan? Wat heeft dat je gekost?
En misschien nog wel belangrijker: wie zegt jou dat je leven positiever was verlopen, als je besloten had om wél naar je onderbuikgevoel te luisteren?

Van binnen weet je alles. Je lichaam liegt nooit. Piept en kraakt het, als je teveel hooi op je vork hebt genomen, dan geeft het een overduidelijk signaal af, dat het tijd is om het wat rustiger aan te gaan doen. Voel jij je kiplekker, dan is dat altijd een teken dat je in balans bent. Je deelpersonages, je ego’s vechten niet om voorrang, maar jij weet wat je kunt doen om je zo goed mogelijk te voelen. Daarom is het belangrijk, om de signalen die je lichaam je geeft, vooral nooit te negeren.

Leer luisteren naar de signalen van je lichaam.

Wat wil het je vertellen? Maak bewust tijd om even te verstillen en te vertragen. En je zal merken, dat de stemmetjes in je hoofd verstommen. Ze hebben niet langer een functie, omdat vanuit rust de mooiste antwoorden naar boven komen. En komen de antwoorden niet meteen, omdat ze ergens diep, diep, diep liggen weggestopt? Dan kun je in elk geval even genieten van de rust in je hoofd!

Werk jij samen met mij aan meer rust in je hoofd?

Ik ben Mariska Ruissen, coach, trainer en maker van de “Aan het stuur”- kaarten. Kaarten waar de 40 meest voorkomende deelpersonages op staan afgebeeld. Deelpersonages waar jij je in kunt herkennen. Zodat jij ze beter kunt begrijpen, en waarmee je hun ontstaansgeschiedenis kunt achterhalen. Waarmee jij jezelf beter leert begrijpen, meer grip krijgt op je reacties en emoties, en bovenal manager kunt worden van jouw ikken. Jij wilt zelf toch de chauffeur van jouw bus zijn, en bepalen welke kant jouw leven op gaat?
Jouw deelpersonages zijn voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de stress die jij in jouw leven ervaart. Schrijf je nu voor mijn gratis videoserie “Meer grip op stress”, en ontdek wat jij kunt doen om minder stressvol door het leven te gaan!

Vind de schatten in jezelf

Schatkist

Schrijf je hier in om vanaf 14 mei met mij op ontdekkingstocht te gaan naar de schatten in jezelf. Een creatieve ontdekkingstocht naar alle verschillende deelpersonages in jouzelf. Je ontmoet je helpers én je saboteurs. In hoeverre laat jij je leiden door alle stemmetjes in je hoofd?

Je krijgt geen spam van me. Je kunt je ieder moment weer uitschrijven. Powered by ConvertKit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *