Over mij

"Onder elke vorm van lastig of ongewenst gedrag ligt een onvervulde behoefte of vraag."

Ik heb er 10 jaar over gedaan om te zien dat dat waar was.

Ik ben Mariska Ruissen. Rechtvaardigheid stond voor mij lange tijd voor goed doen en verschil kunnen maken in de wereld. Wat had ik aanvankelijk een ander idee daarover!

Als kind had ik een heel sterk gevoel over goed en fout, en over vergelding van het "kwaad".

Toen de vader van een vriendin mij in mijn tienerjaren suggereerde dat ik vast een goede officier van justitie zou zijn, die de wereld veiliger zou kunnen maken, werd dat een droom die ik na ging streven.

Als ik het kwaad ging bestrijden, kon ik daadwerkelijk verschil maken, dacht ik.

Na mijn studie rechten ging ik werken bij het Openbaar Ministerie.

Toen ik me specialiseerde in het jeugdstrafrecht voelde het al snel verkeerd om te oordelen en te straffen. Als kinderen iets hebben gedaan wat niet juist is, zijn ze zich daarvan maar al te bewust. Boos worden bij excessief gedrag zonder aandacht te hebben voor de oorzaak van het gedrag werkt averechts.

 Ik merkte steeds weer dat de vraag waarom sommige mensen de juiste koers kwijtraken me vele malen meer fascineerde. Maar al te vaak blijkt dat een kind het moeilijk heeft met de echtscheiding van ouders, of dat er sprake is van faalangst, of pesten op school.

In het gedrag van kinderen is ALTIJD te zien of het goed met hen gaat of niet.


Ik zag veel jongeren die niet af hadden hoeven glijden, als er eerder aandacht was geweest voor hun behoeften.

Ook sprak ik veel gezinnen die de verbinding met elkaar volledig verloren waren.  Communicatieproblemen, stress en onmacht liggen daaraan ten grondslag. De weg terug naar het hervinden van geluk met een kind is dan vaak lang. Zo zonde als het zover heeft kunnen komen!

Het frustreerde me te zien dat veel gezinnen wel een steuntje in de rug konden gebruiken, maar dat ik dat vanuit mijn positie niet kon bieden.

Ruim 10 jaar deed ik mijn werk bij het OM, totdat ik omviel. Ik gaf de hoge werkdruk de schuld van mijn burnout. De werkelijke reden lag dieper: ik had niet het verschil kunnen maken, waar ik al zo lang naar streefde.

Van mijn droom was weinig over, of viel dat wel mee?

Ik voelde dat ik buiten het OM veel beter een verschil zou kunnen maken, en daarom schreef ik me in voor een opleiding tot kindercoach.

En op dat moment leerde ik een aantal belangrijke lessen:

  • Verschil maken gaat over oprechte verbinding met de ander, nieuwsgierigheid naar wat de ander beweegt.
  • Als je je verschuilt achter je ratio, is er geen ruimte voor gevoel. Gevoelens laten zich niet onderdrukken en zoeken altijd een uitweg. Ook kan het onderdrukken van gevoelens tot lichamelijke klachten leiden. Zelf ben ik inmiddels ervaringsexpert op dat gebied!
  • Als je hooggevoelig bent kan de wereld om je heen overweldigend zijn, soms zelfs onveilig. Als je je gevoeligheid leert omarmen, ga je de voordelen van je gevoeligheid ervaren, en kan je het tot je kracht maken!
  • Deze quote van Rumi is sindsdien mijn favoriet. Ik ben ervan overtuigd, dat iedereen unieke kwaliteiten bezit, die het waard zijn om gezien te worden. Door alleen het negatieve te benadrukken, belemmer je de ander om te stralen, uit te stijgen boven de Waterspiegel, en werkelijk te ZIJN.


Inmiddels ben ik er meer dan ooit klaar voor om écht het verschil te maken!


Als jij weet wat jouw kind nodig heeft, je oog kunt hebben voor zijn behoeften, én voldoende ruimte voor je eigen behoeften, gaat opvoeden haast vanzelf en keert de rust en harmonie in jouw gezin terug. Dat gun ik ieder gezin!


Hoe ik werk?

In mijn werk komen veel van mijn passies samen. Ik hoor graag jouw verhaal en samen zorgen we voor een positieve wending. Aarzel niet me jouw verhaal te vertellen. Bij het OM heb ik zoveel bijzondere verhalen gehoord dat ik niet snel ergens van schrik.

Oprechte verwondering valt me vaak ten deel als ik zie hoe snel kinderen, jongeren en/of hun volwassenen in beweging kunnen komen en grote stappen voorwaarts zetten. Soms is het nodig om letterlijk in beweging te komen om vooruit te komen. Om die reden integreer ik lichaamsgerichte oefeningen en (kinder)yoga in de coaching.Belemmeren eerder opgedane ervaringen je om tot verandering te komen? Met EMDR help ik je graag bij traumaverwerking.

Ik schrijf helpende verhalen voor kinderen en met illustraties voeg ik ze samen tot unieke, persoonlijke boekjes voor jouw kind. Een blijvend ankerpunt en mooie herinnering!

Daarnaast ontwikkel ik producten die het leven van jou en je kind nóg gezelliger en leuker maken, zoals de "Gespreksstarter"- placemats en de coachingskaarten "Aan het stuur".

Enthousiast als ik ben over mijn prachtige vak draag ik graag mijn kennis en ervaring over op anderen als docente bij Sonneveltopleidingen aan de opleidingen Kindercoach en Gezinscoach, maar ook door het organiseren van workshops voor vakgenoten en supervisie.

Naast mijn werk, ben ik dol op mijn katten, lezen, yoga, water(!), goede gesprekken met vrienden, de natuur, gezond eten, bijzondere thee en pure chocola.

En heb je Simba en Fluffy, de therapiekatten van de Waterspiegel al ontmoet? Intuïtief voelen ze aan wanneer een knuffel of afleiding even nodig is. Soms komen ze dus even helpen!