Hoe je innerlijke criticus jouw gedachten negatief beïnvloedt

negatieve gedachten

negatieve gedachtenJouw innerlijke criticus is verantwoordelijk voor jouw negatieve gedachten

Heb je vaak last van negatieve gedachten? Dat komt door je innerlijke criticus. Je innerlijke criticus vergelijkt je voortdurend met andere mensen. Hij zorgt ervoor, dat jij degene bent die minder goed, sterk, slim, aantrekkelijk, intelligent, creatief, zakelijk of aardig bent, dan al die anderen.

Je innerlijke criticus heeft het beste met je voor. Zonder zelfkritiek zou je immers nooit over jezelf nadenken en je afvragen of dingen beter of anders kunnen. Maar…je innerlijke criticus heeft er een handje van om permanent te overdrijven. Heb je je de hele dag in het zweet gewerkt om je huis blinkend schoon te krijgen, dan zal je innerlijke criticus het niet nalaten om je te wijzen op die ene stofdraad aan het plafond die je over het hoofd hebt gezien. En vervolgens zal je innerlijke criticus er alles aan doen om je ervan te overtuigen, dat je dus niet goed genoeg je best hebt gedaan! Je kunt het in de ogen van je innerlijke criticus nooit goed genoeg doen. En dan laat hij je ook nog eens nimmer met rust.

Negatieve gedachten: een scherp getraind oog

Je innerlijke criticus heeft een haarscherp oog voor de allerkleinste details. Zo kan mijn innerlijke criticus het niet nalaten, om me te wijzen op vlekken in mijn kleding. Zelfs als ze nauwelijks waarneembaar zijn. Vervolgens laat mijn criticus me regelmatig langdurig ongemakkelijk voelen. Helemaal als ik op dat moment niet in staat ben om me te verkleden. Wat zullen anderen wel niet van me denken? Dat ik vies en onverzorgd ben?

Voor je het weet, leidt de dialoog met je innerlijke criticus je af van de interactie met anderen. Als ik aan het coachen ben, maar voortdurend moet denken aan dat vlekje op mijn kleding, doet dat iets met mijn alertheid en luistervaardigheden. En op het moment dat diezelfde innerlijke criticus je doet geloven dat je vies en onverzorgd bent, doet dat ook iets met de gedachten die je over jezelf hebt. “Als ik vies en onverzorgd ben, ben ik dan wel goed genoeg om anderen te coachen? Ben ik überhaupt wel goed in wat ik doe?”

Voor je het weet is je zelfvertrouwen tot het nulpunt gedaald, en heb je jezelf, met hulp van je innerlijke criticus wijs gemaakt, dat je niet goed genoeg bent, en maar beter ander werk kunt gaan zoeken. En dat allemaal vanwege een minuscuul, nauwelijks waarneembaar vlekje in je kleding.

Hou jij je wel aan de regeltjes?

Zo ver is je innerlijke criticus bereid te gaan, mits je hem de ruimte geeft. Je innerlijke criticus wil namelijk, dat jij je aan de regels houdt. Hij heeft je in de loop van je leven uitstekend geobserveerd. Hij kent de regels van al jouw deelpersonages. Hij houdt voortdurend in de gaten of jij je wel aan hun regels houdt. Zo niet, dan krijg je kritiek. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, dat mijn perfectionist sterk in mij aanwezig is. In mijn vak is het belangrijk om er representatief uit te zien. Het is belangrijk voor me, dat mensen zich op hun gemak voelen bij mij. Vandaar dat mijn innerlijke criticus meteen vlijmscherp reageert, als mijn uiterlijk niet onberispelijk is.

Als je goed naar jouw innerlijke criticus luistert, kun je dus precies ontdekken welke deelpersonages een hoofdrol spelen in jouw leven. Daar wil jouw innerlijke criticus maar wat graag mee samenwerken!

De angst van je innerlijke criticus: daarom plant hij die negatieve gedachten

Hoe zorg je er nu voor dat die negatieve gedachten die jouw innerlijke criticus je inplant, niet jouw leven gaan beheersen? Het is de kunst om je innerlijke criticus voor jou te laten werken in plaats van dat jij alles doet wat je innerlijke criticus zegt. Als je zijn kritiek kunt horen en er alleen van gebruikt wat je goeddunkt, kun je er veel aan hebben. Realiseer je dat zijn kritiek voortkomt uit oprechte bezorgdheid om jouw welzijn. Jouw innerlijke criticus opereert altijd uit angst.

En angst is een slechte raadgever. Zelf heb je misschien wel eens dingen gedaan uit angst, waar je achteraf hartelijk om kunt lachen. Zo heb ik eens, toen ik in de brugklas zat, een rondedans uitgevoerd met mijn onderbroek rond mijn enkels, omdat er een spin in mijn onderbroek was gevallen toen ik op het toilet zat. Toen was het doodeng, maar nu snap ik maar al te goed, dat het vriendinnetje met wie ik op dat moment huiswerk aan het maken was, bijna in haar broek pieste van het lachen.

Je hebt altijd een keuze om angst al dan niet serieus te nemen. Die arme spin is op dat moment waarschijnlijk banger van mij en mijn ongecontroleerde bewegingen geweest, dan ik van hem.

Als je nu weet dat angst een keuze is, weet dan ook, dat je ervoor kunt kiezen om je innerlijke criticus voortdurend een podium te geven, of juist niet. Je bewust worden van de negatieve gedachten die je innerlijke criticus je probeert in te planten, is al een eerste stap naar heelwording.

Wil je weten wat je kunt doen je innerlijke criticus definitief het hoofd te kunnen bieden?

Ik ben Mariska Ruissen, coach, trainer en maker van de “Aan het stuur”- kaarten. Kaarten waar de 40 meest voorkomende deelpersonages op staan afgebeeld. Deelpersonages waar jij je in kunt herkennen. Zodat jij ze beter kunt begrijpen, en waarmee je hun ontstaansgeschiedenis kunt achterhalen. Waarmee jij jezelf beter leert begrijpen, meer grip krijgt op je reacties en emoties, en bovenal manager kunt worden van jouw ikken. Jij wilt zelf toch de chauffeur van jouw bus zijn, en bepalen welke kant jouw leven op gaat?

Jouw deelpersonages zijn voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de stress die jij in jouw leven ervaart. Schrijf je nu in voor mijn webinar: “Weg met stress, neem weer regie over jouw leven”. 

In dit webinar leg ik je uit, hoe jij de dwingende stemmetjes in je hoofd het zwijgen oplegt, waardoor je meer rust en balans kunt ervaren in je leven!

Vind de schatten in jezelf

Schatkist

Schrijf je hier in om vanaf 14 mei met mij op ontdekkingstocht te gaan naar de schatten in jezelf. Een creatieve ontdekkingstocht naar alle verschillende deelpersonages in jouzelf. Je ontmoet je helpers én je saboteurs. In hoeverre laat jij je leiden door alle stemmetjes in je hoofd?

Je krijgt geen spam van me. Je kunt je ieder moment weer uitschrijven. Powered by ConvertKit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *