Negatief zelfbeeld: ontmoeting met je schreeuwlelijk

negatief zelfbeeld

negatief zelfbeeld

De schreeuwlelijk is bij uitstek één van de personages in ons, waar we het lastig mee kunnen hebben. Die ervoor zorgt dat we onszelf veroordelen. Of anderen veroordelen. Hoe vaak heb jij gedacht over een ander: “Hou eens je grote bek, en gedraag je?”
Juist als je sterke oordelen hebt over je eigen schreeuwlelijk, of die van een ander, kan het ontzettend interessant zijn, om dit deel in jezelf beter te leren kennen.

Negatief zelfbeeld: de verschijningsvormen van de schreeuwlelijk

Laatst kwam er een vader in de praktijk. “Ik faal als vader, en ga mijn eigen vader achterna. Ik ben niet leuk en lief, en schreeuw alleen maar. Hoe kunnen mijn kinderen een fijne band met me opbouwen als ik zo’n schreeuwlelijk ben”, vroeg hij me.
Falen als ouder. Een gevoel dat veel ouders zullen herkennen. Bijna iedereen bekruipt wel eens het gevoel “het niet goed te doen.” Bij deze vader ging het nog een stapje verder. Zijn angst, om in de voetsporen van zijn vader te treden, die altijd verbaal agressief en dominant was geweest, ging ver. Zo ver, dat hij nauwelijks kon geloven, dat gedrag altijd een keuze is, en dat je je niet hoeft te laten leiden, door één van jouw deelpersonages aan het stuur.

De functie van de schreeuwlelijk

Ervan uitgaande dat ieder deelpersonage is ontstaan vanuit een positieve intentie, zijn we eerst samen gaan kijken naar de functie van zijn schreeuwlelijk. Wanneer liet de schreeuwlelijk het meest van zich horen? Als je ontspannen bent, en lekker in je vel zit? Nee, altijd in tijden van drukte en stress. Als zijn drie kinderen protesteerden bij het tandenpoetsen en bedrituelen, dan lag de schreeuwlelijk sneller op de loer. Eén huilend en mopperend kind naar bed brengen, dat is nog tot daar aan toe, maar als er drie kinderen aan het dreinen zijn… Logisch dat je dan een korter lontje krijgt.

Ikzelf heb ook een schreeuwlelijk. Vooral tijdens het autorijden laat hij regelmatig van zich horen. Ben ik moe en hongerig na een lange dag vol klanten en huisbezoeken, dan moet iedereen die voor mij rijdt, vooral doorrijden en normaal doen. Lukt dat niet, of vind ik dat dat onvoldoende lukt, dan scheldt mijn schreeuwlelijk graag half autorijdend Nederland de huid vol. Zeker als ik alleen in de auto zit (wat meestal het geval is), dan kan mijn schreeuwlelijk ongegeneerd schelden en foeteren. Trots ben ik er niet op. Toch is mijn schreeuwlelijk redelijk onschuldig, want anderen hebben er geen last van. Alleen toen ik laatst door de buurman werd aangesproken, wat er aan de hand was, omdat hij me luid schreeuwend door het dorp had zien rijden, had ik het liefst door de grond willen zakken…..

De invloed van cultuur op onze oordelen

Onschuldig of niet, een schreeuwlelijk heeft altijd een duidelijk doel en functie. We veroordelen onszelf erom, omdat het lijkt op het ontladen van stress en frustratie. En daar kun je best manieren voor verzinnen, die minder agressief zijn. Volg een yogales, mediteer, ga even douchen.. Maar ongegeneerd schreeuwen en tieren, dat is not done. Zo zit onze cultuur niet in elkaar. En wij mensen zijn kuddedieren, willen liever niet teveel afwijken van wat gangbaar of “normaal” is. Als we afwijken van de gangbare norm, bestaat de kans dat we voor “aso” of “tokkie” worden versleten, en dat wil niemand.

Negatief zelfbeeld: wat is de behoefte van jouw schreeuwlelijk?

Beter is het dan, om naar de onderliggende behoefte te kijken. Wat wil de schreeuwlelijk werkelijk voor je? Wil hij gehoord worden, of wil hij alleen maar rust? Als je schreeuwlelijk begint te schreeuwen, is dat, omdat hij ergens behoefte aan heeft.

Bij de vader in mijn praktijk werd het al snel duidelijk. De schreeuwlelijk liet alleen van zich horen, als vader ontzettende behoefte had aan rust. Met een veeleisende baan, wisselende diensten, en een druk gezin met drie kleine kinderen is het niet vreemd, dat je emmertje soms vol loopt. In plaats van eerst bewust zelf even te ontspannen, vond deze vader, dat zijn kinderen altijd op nummer één dienden te staan. Hun behoeftes, maar ook de behoeftes van zijn vrouw, gingen altijd voor die voor hem. En op het moment dat vader de uitputting nabij was, van het voortdurend maar dóór blijven gaan, nam de schreeuwlelijk steeds het stuur over. De intentie van de schreeuwlelijk was helemaal niet, om zijn kinderen bang te maken, en hen te laten gehoorzamen. De intentie van de schreeuwlelijk was, dat vader een keer ruimte zou maken voor zijn eigen behoeftes.

Luisteren naar je behoeftes

Vader had nooit geleerd, zijn eigen grenzen te verkennen en te bepalen. Door zijn strenge opvoeding, had hij alleen geleerd zich aan te passen aan de grenzen van zijn ouders. Als hij hun grenzen eerbiedigde, was er relatieve rust en harmonie in huis. Nu, in zijn volwassen leven, paste hij zich nog steeds voortdurend aan, en rekte zijn eigen grenzen op. Nu hij dit zag, kon hij zijn schreeuwlelijk omarmen, in plaats van veroordelen. Hij kon de liefdevolle boodschap van de schreeuwlelijk horen, dat hij het waard is eigen grenzen te bepalen.

Al na een week was het verschil in zijn gezin voelbaar. Vader maakte bewust ruimte, om uit drukke en hectische situaties te stappen, en eerst even ademruimte te nemen. Door bewust te ademen, en ruimte te nemen voor ontspanning, verdween zijn schreeuwlelijk steeds meer naar de achtergrond. Aan zijn kinderen vroeg hij, of zij hem wilden helpen het schreeuwmonster te bedwingen. Door samen tijd te maken voor rust en ontspanning.

Kinderen zijn ontzettend gevoelig voor sfeer en stemmingen. Op het moment dat de stemming van hun vader verbeterde, verliep het bedritueel ook veel harmonieuzer.

Het omarmen van je schreeuwlelijk

Ook ik ben mijn schreeuwlelijk meer gaan omarmen. Krijg ik het gevoel dat ik wil schreeuwen in de auto? Dan keer ik even naar binnen, en voel wat mijn werkelijke behoefte is. Vaak is mijn bloedsuikerspiegel te laag na een lange dag. Een stukje chocola of een tabletje dextro doet dan wonderen voor mijn humeur!

Heb jij ook een schreeuwlelijk die je graag zou willen temmen? Stel jezelf de vraag: wat is mijn gevoel? En vervolgens, wat is mijn behoefte? Laat je verrassen door de uitkomst!

Wil jij samen met mij werken aan een beter zelfbeeld?

Ik ben Mariska Ruissen, coach, trainer en maker van de “Aan het stuur”- kaarten. Kaarten waar de 40 meest voorkomende deelpersonages op staan afgebeeld. Deelpersonages waar jij je in kunt herkennen. Zodat jij ze beter kunt begrijpen, en waarmee je hun ontstaansgeschiedenis kunt achterhalen. Waarmee jij jezelf beter leert begrijpen, meer grip krijgt op je reacties en emoties, en bovenal manager kunt worden van jouw ikken. Jij wilt zelf toch de chauffeur van jouw bus zijn, en bepalen welke kant jouw leven op gaat?

Mijn kaartenset zal de basis vormen van een online programma, waarmee jij definitief de regie over jouw leven kunt terugnemen. Jij wordt de manager van jouw ikken. In de aanloop naar deze training, zal ik wekelijks schrijven over de ikken, en de belangrijkste deelpersonages met je delen.
Volg me dus, als jij meer grip wilt krijgen op jouw ikken!

 

2 thoughts on “Negatief zelfbeeld: ontmoeting met je schreeuwlelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *