Jouw deelpersonages: een bus vol ikken

jouw deelpersonages

Jouw deelpersonages: leer jezelf beter kennen

Vraag je je wel eens af waarom je zo geïrriteerd reageert tegen je man en kinderen, terwijl er eigenlijk geen reden voor is? Hoor jij jezelf wel eens dingen zeggen, waarvan je later denkt: “Kwam dat uit mijn mond?” Pieker je veel? Ga je langer door met werken dan goed is voor je? Vind je het lastig om tijd te nemen voor jezelf omdat er altijd nog wel iets te doen is? Ervaar je stress, omdat wat je doet, nooit goed GENOEG is?

Allemaal stemmetjes die maar door blijven babbelen in jouw hoofd, die zelden tevreden of stil zijn. Waar komen die stemmetjes toch vandaan?

Wie zit er bij jou aan het stuur?

Grote kans dat één van jouw ikken het stuur van jouw bus heeft overgenomen, en je daardoor soms de regie kwijt lijkt te zijn.Jouw ikken? Alleen mensen met meervoudige persoonlijkheidsproblematiek bestaan toch uit meerdere delen, of niet? Het klinkt misschien een beetje schizofreen, maar iedereen draagt een bus vol met verschillende persoonlijkheden met zich mee. Kijk alleen maar eens naar alle verschillende rollen die je dagelijks vervult. Misschien ben je een vader of moeder, een werknemer, collega, partner, vriendin, manusje van alles op school, kok(kin), schoonmaker, sportieveling, en bovenal een hele goede manager. Een manager die ervoor zorgt, dat je al deze rollen moeiteloos kunt vervullen.

Veel verschillende personages

Binnenin jou ziet het er niet veel anders uit. Je hebt een levensgenieter in je, een romanticus, een verstandige, maar wellicht ook een perfectionist, innerlijke criticus, pleaser of perfectionist. Zolang je de verschillende rollen met elkaar kunt combineren, en in evenwicht kunt houden, is er niet zoveel aan de hand. Dan verloopt je leven zoals JIJ het wil, en ben jij de manager van je verschillende ikken. Jij bepaalt welke ik je in welke situatie het best kunt aanspreken, zodat deze jou kan ondersteunen. Je schakelt moeiteloos tussen de verschillende rollen die je vervult. Het lukt je om ontzettend veel ballen hoog te houden.

Helaas is dit scenario (nog) lang niet voor iedereen weggelegd. Sommige ikken dringen zich ongemerkt meer op de voorgrond, en kunnen daardoor voor flink wat gepieker en onrust zorgen. Die ikken klinken ook lang niet altijd voedend en ondersteunend. Misschien herken je het wel. Je gaat naar een feestje, en staat lang te draaien voor de spiegel. Een kast vol mooie kleding, maar overal is wel iets op aan te merken. Je kont is te dik, je buikje toont, je ziet er niet uit……! Zo’n stemmetje wat overal wat op heeft aan te merken, en je voortdurend kleineert, daar wil je toch afscheid van nemen?

Jouw persoonlijke bodyguards

Als je gaat werken met jouw bus vol ikken, is het belangrijk om te onthouden, dat ieder personage in jou ontstaan is vanuit een positieve intentie. Je perfectionist, slavendrijver, innerlijke criticus, schreeuwlelijk, pleaser enzovoorts, zijn ooit gevormd om jou te ondersteunen op je levenspad.

Als we worden geboren als baby, zijn we nog helemaal blanco. Onze bus is dan nog niet gevuld. Dat is ook niet nodig, want als baby treedt je de wereld heel onbevangen en open tegemoet. Je hebt nog geen besef van goed of kwaad. Dat verandert al snel, als je je gaat realiseren, dat je je eerste levensjaren ontzettend afhankelijk bent van anderen. Als je in je wiegje ligt, en je lacht naar de mensen die boven je hangen, krijg je een fijne reactie. Een andere respons, dan wanneer je alleen maar ligt te huilen. En zo leer je al snel, dat je de mensen om je heen tevreden houdt, als je veel lacht. Een pleaser in de dop is geboren! Je pleaser is dan je persoonlijke bodyguard. Hij beschermt je tegen afwijzing, en zorgt ervoor dat je je geliefd kunt voelen.

Het ontstaan van je bodyguards

Later, op de basisschool, als je je eerste spreekbeurt moet houden, ontstaat als vanzelf een perfectionist, of innerlijke criticus. Ze willen dat je je goed voorbereid, om te voorkomen, dat je een flater slaat ten overstaan van de klas. Met hun soms kritische houding, willen ze je helpen, het beste uit jezelf te halen.

Elk personage in jou handelt vanuit een positieve intentie. Ze wil je beschermen tegen kritiek, afwijzing of hoongelach. Wanneer we ouder worden, hebben we minder bescherming nodig. Als het goed is, zijn we in staat onze eigen keuzes te maken, zonder dat we steeds scherp moeten worden gehouden door onze ikken.

En dat is waar het vaak mis gaat. We zijn zo gewend geraakt om naar die kritische stemmetjes in onszelf te luisteren, dat we de regie uit handen geven. Onze to-do-lijstjes zijn eindeloos. Genieten en de boel de boel laten voelt bijna als hoogverraad. En van dat altijd maar streven naar goedkeuring, kun je behoorlijk moe worden.

Tijd om het anders te gaan doen!

Laat mij je helpen bij het managen van jouw ikken

Ik ben Mariska Ruissen, coach, trainer en maker van de “Aan het stuur”- kaarten. Kaarten waar de 40 meest voorkomende deelpersonages op staan afgebeeld. Deelpersonages waar jij je in kunt herkennen. Zodat jij ze beter kunt begrijpen, en waarmee je hun ontstaansgeschiedenis kunt achterhalen. Waarmee jij jezelf beter leert begrijpen, meer grip krijgt op je reacties en emoties, en bovenal manager kunt worden van jouw ikken. Jij wilt zelf toch de chauffeur van jouw bus zijn, en bepalen welke kant jouw leven op gaat?

Mijn kaartenset vormt de  basis vormen van mijn online training “Aan het stuur”, waarmee jij definitief de regie over jouw leven kunt terugnemen. Jij wordt de manager van jouw ikken.

 

 

Vind de schatten in jezelf

Schatkist

Schrijf je hier in om vanaf 14 mei met mij op ontdekkingstocht te gaan naar de schatten in jezelf. Een creatieve ontdekkingstocht naar alle verschillende deelpersonages in jouzelf. Je ontmoet je helpers én je saboteurs. In hoeverre laat jij je leiden door alle stemmetjes in je hoofd?

Je krijgt geen spam van me. Je kunt je ieder moment weer uitschrijven. Powered by ConvertKit

36 thoughts on “Jouw deelpersonages: een bus vol ikken

  1. Dank je Annemarie! In het najaar verzorg ik een geweldige retraite in de Vogezen, waar ik jouw creativiteit ga activeren om zichtbaarder te worden met je bedrijf. Misschien is het wat voor je. Je bent van harte welkom!

  1. Dank je, Valeria. De kaarten zijn te bestellen als je ze voor jezelf wilt toepassen. Je kunt natuurlijk ook nog even de volgende blogs afwachten om er meer van te zien.

 1. Hey Mariska, wat een mooie kaarten zeg! En ze intrigeren me ook enorm. Is dit niet ook iets om te gebruiken als online ondernemer? Tenslotte hebben we als ondernemer ook vaak die stemmetjes of die “ikken” op onze schouder. Ben benieuwd naar nog meer over de “ikken”.

  1. Dank je Katinka! Ze zijn zeker bruikbaar voor ondernemers! Vooral de perfectionist, de slavendrijver, de innerlijke criticus en de schreeuwlelijk laten vaak van zich horen bij ondernemers. Als je naar ze leert luisteren, en de onderliggende boodschap van hun gedram gaat begrijpen, hoef je je sowieso minder erdoor te laten leiden. Als je teveel naar deze stemmetjes luistert, wordt leiden namelijk al snel lijden. In mijn volgende blogs zal ik hier zeker nader op ingaan!

 2. Bijzonder leuk en herkenbaar! Ik deed ooit een gelijkaardige oefening en heb toen ook kennisgemaakt met verschillende ikken in een huis. Het doet wel wat met je, maar je leert ook veel over die onbewuste drijfveren. En inderdaad hele mooie kaarten!

 3. Heel interessant! Ik denk dat we elkaar gesproken hebben bij Cindy? Je had toen net een videoreeks opgenomen. Ook dit is weer een tof initiatief waarmee je veel mensen zal kunnen helpen.

 4. Hi Mariska, ik ben getriggerd door jouw blog. Ga er eens over nadenken of ik dit als budgetcoach ook voor mijn klanten (tweeverdieners die eigenlijk een prima inkomen hebben, maar waar het geld ze zo door de vingers vliegt) kan gebruiken. Om zo te achterhalen waarom dat geld dan ‘zomaar’ verdwijnt. Waarom ze de hand niet op de knip kunnen houden. Ik ga je zeker volgen!

  Marielle Vreeken
  Budgetcoach voor tweeverdieners

  1. Wat leuk Mariëlle! Best kans dat deze mensen een levensgenieter aan het stuur van hun bus hebben zitten, die steeds zegt, dat dat er ook nog wel bij kan. Ze werken er tenslotte hard voor…:-) Zou mooi zijn als je ze met deze tool kunt laten zien, dat een verstandige aan het stuur misschien saai is, maar wel goed om de boel in balans te houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *