Jezelf accepteren: hoe doe je dat? Vraag hulp aan je levensgenieter!

Jezelf accepteren

Accepteer jij jezelf volledig?

Zeg eens eerlijk: hoe vaak heb je afgelopen zomer zuchtend voor de spiegel gestaan, omdat datgene wat je zag je niet aanstond? Vond je dat de vetjes rond je middel en je buik je toch echt verhinderden om zelfverzekerd in bikini naar het strand te gaan?

De strijd tegen de kilo’s is een strijd die veel vrouwen zullen herkennen, mijzelf incluis. Al ruim een half jaar maak ik mezelf wijs dat ik mijn gewichtstoename niet geheel kon voorkomen. Ik ben geblesseerd  door een gescheurde pees in mijn schouder. Die verhindert me om te sporten. En hoe meer je stilzit, hoe makkelijker je aankomt. En natuurlijk zit daar een kern van waarheid in. Maar als ik mijn eetpatroon zou hebben afgestemd op een leven met minder beweging, zou ik nu vast niet het idee hebben dat ik best 10 kilo af zou mogen vallen om ook weer in een maatje 36 te passen.

Kritiek helpt je niet!

Hoe meer ik tegen mezelf zeg dat ik best 10 kilo af zou mogen vallen, hoe meer geweld ik mezelf aan doe. Het geeft me stress, zeker afgelopen zomer. Ik ging met een vriendin (mét maatje 36) naar Ibiza.  In mijn hoofd nam mijn buik steeds groteskere proporties aan. Wat zou het eruit zien, samen op het strand! Ik nam een zonnebankkuur, vanuit het idee dat een gebruinde huid minder dik lijkt. Ook gooide ik er nog een extreme 5-daagse sapvastkuur tegenaan. Voordat we überhaupt vertrokken, had ik mijn levensgenieter zo ver mogelijk weggestopt. Afzien moest ik, om nog een beetje mooi te kunnen zijn! En afzien was het, 5 dagen lang leven op vloeibare groentesapjes, waarvan de helft qua smaak niet te hachelen was.

Hup, in de kofferbak met die levensgenieter! Als mijn levensgenieter me niet telkens had wijsgemaakt dat ik dat ene wijntje (met daarbij een stuk kaas, of zoutjes) toch écht wel had verdiend na een drukke werkdag, dan had ik nu niet zo hoeven stressen!

Helper of saboteur?

Ik kon mijn levensgenieter niet langer zien als een helper op mijn pad. Ze was mijn grootste saboteur geworden. Doordat mijn levensgenieter telkens zo mild tegen me was geweest als ik ergens zin in had, was ik ongemerkt aangekomen en gegroeid. Koren op de molen van mijn innerlijke criticus! De zelfveroordeling en afwijzing waren niet van de lucht.

Voor je het weet, kom je op die manier in een negatieve spiraal terecht. “Ik ben toch al te zwaar, dus dat extra broodje of koekje maakt nu toch niet meer uit.” Maar klopt de gedachte dat je levensgenieter je grootste saboteur is, eigenlijk wel? Geniet je nog wel écht van het eten wat je tot je neemt? Of is het meer bedoeld om een leegte, een tekort in jezelf te vullen? Is het wel écht je levensgenieter die je aanzet tot méér consumeren dan goed voor je is?

Je levensgenieter helpt je om te genieten!

Toen we eenmaal op Ibiza waren, zag ik al snel, dat het vooral mijn innerlijke criticus en andere oordelende stemmetjes waren geweest, die ervoor zorgden dat ik niet lekker in mijn vel zat. Vanuit rust en ontspanning in een prachtige zonnige omgeving in gezelschap van een lieve vriendin goed voor mezelf zorgen, bleek helemaal niet zo moeilijk.

Als bij toverslag had mijn levensgenieter helemaal geen zin meer in “zware maaltijden”. Ik stilde mijn trek met lichte en frisse hapjes. Ik proefde ze werkelijk en genoot ervan! Mijn levensgenieter voedde ons, door steeds te kiezen voor de mooist gelegen beachclubs. Daar verbleven we op luxueuze strandbedjes in de schaduw. We zochten prachtige baaitjes uit om te zwemmen en bleven ver weg van het massatoerisme.  Allebei wisten we, dat onze levensgenieter daar heel verdrietig van zou worden.

Vrijwel zonder woorden wisten mijn vriendin en ik steeds hoe we onze dag door wilden brengen, met zoveel mogelijk plezier en zo weinig mogelijk stress. Mijn buik was echt niet ineens op miraculeuze wijze kilo’s geslonken. Toch leek mijn gewicht er ineens veel minder toe te doen. Door onze levensgenieters bewust mee te laten beslissen over de invulling van onze dag, ging ik inzien dat ik haar én mezelf veel meer mocht omarmen.

Je ego staat vaak in de weg

Jouw kritische deelpersonages, je innerlijke criticus, of simpelweg je ego hebben jou ervan overtuigd dat er iets mis is met je lichaam. Als je met de blik van je innerlijke criticus naar je lichaam kijkt, beïnvloedt dat ook jouw visie over je lichaam. Maar als je gaat zien dat je ego niet goed wijs is, word je wakker, en weet je weer, dat je angst om niet goed genoeg te zijn in feite een illusie is.

Je gewicht bepaalt namelijk nooit hoeveel je waard bent. Jouw waarde zit in jezelf! In de liefde voor jezelf en de liefde voor anderen. Dat is de werkelijke waarde die je hebt. En hoe meer ruimte je maakt voor je levensgenieter, hoe makkelijker het wordt om jezelf volledig te omarmen. Je levensgenieter weet immers precies waar jij van op kan laden. Van een dagje sauna, van een wandeling in de natuur, van onder een dekentje met een stapel tijdschriften en een pot thee op de bank, een lekker warm bad, noem maar op. Het doel van je levensgenieter is vooral om jou je goed te laten voelen met jezelf, in jezelf, over jezelf… En zo helpt ze je met jezelf accepteren.

Meer weten? Ik help je graag verder!

Ik ben Mariska Ruissen, coach, trainer en maker van de “Aan het stuur”- kaarten. Kaarten waar de 40 meest voorkomende deelpersonages op staan afgebeeld. Deelpersonages waar jij je in kunt herkennen. Zodat jij ze beter kunt begrijpen. Waarmee je hun ontstaansgeschiedenis kunt achterhalen. Waarmee jij jezelf beter leert begrijpen. Meer grip krijgt op je reacties en emoties. En bovenal manager kunt worden van jouw ikken. Jij wilt zelf toch de chauffeur van jouw bus zijn, en bepalen welke kant jouw leven op gaat?

Jouw deelpersonages zijn voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de stress die jij in jouw leven ervaart. Schrijf je nu voor mijn gratis videoserie “Meer grip op stress”, en ontdek wat jij kunt doen om minder stressvol door het leven te gaan!

 

Vind de schatten in jezelf

Schatkist

Schrijf je hier in om vanaf 14 mei met mij op ontdekkingstocht te gaan naar de schatten in jezelf. Een creatieve ontdekkingstocht naar alle verschillende deelpersonages in jouzelf. Je ontmoet je helpers én je saboteurs. In hoeverre laat jij je leiden door alle stemmetjes in je hoofd?

Je krijgt geen spam van me. Je kunt je ieder moment weer uitschrijven. Powered by ConvertKit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *