Houden van jezelf: hoe de afhankelijke ervoor kan zorgen dat jij je eigen-waarde niet ziet

houden van jezelf

Houden van jezelf: maak je jezelf niet te afhankelijk van anderen?

Lukt het je om te houden van jezelf, of maak je je daarbij vooral afhankelijk van anderen? Je zal vast momenten herkennen in je leven waarin je je afhankelijk voelt van anderen. Op je werk, wanneer je samen invulling moet geven aan een project; van andere ouders, als jullie hebben afgesproken per toerbeurt naar de hobby- en sportclubjes van je kinderen te rijden; van je ouders, of ze op willen passen op de kinderen. Misschien voel je je zelfs afhankelijk van je partner.Wat als het inkomen van je partner plotseling weg zou vallen? Redden jullie het financieel dan nog wel?

In zekere zin zijn we allemaal wel eens afhankelijk van anderen. En daar is niets mis mee. Sterker nog, het helpt je, om je ook verbonden te voelen met anderen om je heen.
Anders wordt het wanneer de afhankelijke een te grote rol in je leven gaat spelen en je jezelf daarmee kleiner gaat maken dan anderen. Als je andere mensen groter en belangrijker gaat maken eigenwaarde gebeurt.

Houden van jezelf: iedereen is gelijk

Al in 1776 schreef Thomas Jefferson in de Declaration of Indepence in Amerika:

“We hold these thruths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the Pursuit of Happiness.”

(Vervolgens zou het nog jaren duren voordat de Amerikanen daadwerkelijk de betekenis van deze verklaring begrepen, want rassenscheiding was in de 19e en 20e eeuw natuurlijk aan de orde van de dag.)

Thomas Jefferson doorgrondde in 1776 al een zeer belangrijk principe, waar we tegenwoordig stapels zelfhulpboeken voor nodig hebben om het te begrijpen. Als iedereen gelijk is, heeft iedereen in dezelfde mate recht op leven, vrijheid en het nastreven van geluk. Als iedereen daar in gelijke mate recht op heeft, hoef je je niet afhankelijk te maken van anderen, om het te krijgen! Echte vrijheid en geluk zitten immers binnenin jezelf, en zal je dus ook daar moeten vinden. En daardoor ga je ook weer houden van jezelf!

Mijn eigen lessen in het loslaten van afhankelijkheid

Begin september ging ik naar een event in Hilversum. Gabrielle Bernstein, schrijfster van diverse New York Times-bestsellers en spiritueel activiste, verzorgde daar een dagvullend programma. Ze leerde ons, dat er twee grondhoudingen zijn van waaruit we leven. Vanuit angst, of vanuit liefde.
Als je twijfel, teleurstelling, boosheid, verdriet of tekorten ervaart in je leven, leef je vanuit een geloofssysteem dat gebaseerd is op angst. Het mooie is, dat je elke dag, zelfs elke minuut opnieuw kunt kiezen wat je wilt zien en ervaren in jouw leven, en dat je ook voor liefde kunt kiezen.

Als je meent je afhankelijk te moeten opstellen van anderen, is er altijd sprake van een tekort-denken. Ik ben minder succesvol dan de ander, ik ben minder creatief dan de ander, ik heb minder mogelijkheden dan de ander, enzovoorts. Dit gebeurt ook, als bewondering voor een ander omslaat in adoratie. De scheidslijn daartussen is heel dun.

Op datzelfde event ontmoette ik een grote inspiratiebron van me, Lou Niestadt. Lou is schrijfster, illustrator, onderneemster en bovenal levenskunstenaar. Haar boeken, geschreven in art-journal-stijl, hebben me enkele jaren geleden geprikkeld in het herontdekken van mijn eigen creativiteit. Mijn kaartenset, maar ook de helpende verhalen die ik schrijf voor kinderen, zouden er waarschijnlijk niet zijn geweest, als Lou niet op mijn pad was gekomen. Lou en ik wisselden tijdens het event wat creatieve ideeën uit, ze bood me een platform om mijn kaartenset en training “Aan het stuur” te pitchen in haar community, én vroeg me bij haar te komen zitten.

Hoe ik mezelf heel klein maakte

En toen gebeurde er iets wonderlijks. Ik plaatste haar enorm op een voetstuk, en zat de eerste tien minuten zo gespannen als een veer naast haar. Zelfs van de aantekeningen die ze maakte tijdens het event wist ze kleine kunstwerkjes te maken.

Op dat moment gingen mijn gedachten met me op de loop. “Zij belichaamt creativiteit, en ik? Ik stel naast haar helemaal niet zoveel voor. Mijn kaartenset steekt maar schril af tegen haar boeken. Ik rommel nog maar een beetje in de marge. En: ik heb Lou echt nodig om mijn training, die bijna af is, de wereld in te helpen. Mensen zullen eerder iets aannemen van iemand die haar sporen al heeft verdiend, dan van mij…”

Ik kon niet langer genieten van de verbinding en oprechte interesse die Lou in mij en mijn werk toonde, en maakte mezelf hoe langer hoe kleiner. De woorden die Gabby (Bernstein) een dag eerder had gesproken over jezelf kleiner maken dan nodig en hoe je ook voor liefde kunt kiezen, verdwenen steeds verder naar de achtergrond. Zo makkelijk gaat dat dus!
Iemand die bekender, succesvoller is en meer impact heeft dan jij, moet toch immers wel beter en groter zijn?

Na een minuut of tien ebde het gespannen gevoel weg. Ik kon dankbaarheid voelen voor het feit dat ik mijn grote inspiratiebron mocht leren kennen, en dat ik haar had weten te raken met mijn werk. Mijn gevoel van angst om minder, kleiner en onbetekenend te zijn veranderde al snel.

Houden van jezelf: je gedachten creëren je eigen realiteit

Ik zag in, dat de gedachtes die ik had, gedachtes waren die ik zelf had gecreëerd. Het zei helemaal niets over de waarheid van deze gedachten. En het gaf mij een heel goed gevoel om Lou op basis van gelijkwaardigheid te zien, als twee creatieve zielen die elkaar ontmoetten. Lou deed dat van meet af aan al, ik had er iets meer tijd voor nodig.

Sterker nog, ik ging inzien, dat de angst die ik eerst voelde om minder te zijn, eigenlijk ook een grote wens bevatte. Namelijk de wens om zelf ook anderen te mogen inspireren met mijn creativiteit. Als je wensen hebt waar je je op kunt richten, ervaar je als vanzelf meer vrijheid en geluk. Die Thomas Jefferson was zo gek nog niet!

Hoe zit het bij jou?

Ga nu eens bij jezelf na, wanneer jij jezelf kleiner of afhankelijker maakt van anderen dan nodig. Welke angsten en gevoelens liggen er onder het gevoel dat je minder waard bent dan die ander? Maken die gedachten dat je kunt houden van jezelf? En als je dan je angsten hebt verkend, kom je dan misschien op een punt waarop je je werkelijke wensen ontdekt?

Hoe ik je kan helpen meer van jezelf te houden

Ik ben Mariska Ruissen, coach, trainer en maker van de “Aan het stuur”- kaarten. Kaarten waar de 40 meest voorkomende deelpersonages op staan afgebeeld. Deelpersonages waar jij je in kunt herkennen. Zodat jij ze beter kunt begrijpen, en waarmee je hun ontstaansgeschiedenis kunt achterhalen. Waarmee jij jezelf beter leert begrijpen, meer grip krijgt op je reacties en emoties, en bovenal manager kunt worden van jouw ikken. Jij wilt zelf toch de chauffeur van jouw bus zijn, en bepalen welke kant jouw leven op gaat?
Mijn kaartenset zal de basis vormen van een online programma, waarmee jij definitief de regie over jouw leven kunt terugnemen. Jij wordt de manager van jouw ikken. In de aanloop naar deze training, zal ik wekelijks schrijven over de ikken, en de belangrijkste deelpersonages met je delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *